فهرست مطالب

پژوهشنامه حج و زیارت - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

پژوهشنامه حج و زیارت
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی درگاهی*، مقداد درگاهی، میثم درگاهی صفحات 7-28
    مبانی فقهی تعظیم و تعزیز اماکن محبوب مسلمانان، که یادآور رویدادهای مهم صدر اسلام بوده است، در فقه فریقین چندان هویدا نیست؛ چراکه مبلغان وهابی، مخالف بازدید مسلمانان از این اماکن هستند. آنها سعی می کنند با طرح سوال هایی از قبیل اینکه «مبانی فقهی تعظیم و تعزیز این اماکن چیست؟!»، «آیا بازدید و به جا آوردن نماز مستحبی در اماکنی همچون مساجد سبعه، مسجد اجابه، مسجد غمامه، مسجد ردالشمس، مسجد جن، مسجد ذوقبلتین، بیر اریس و... بدعت است؟!» ذهن های مسلمانان را مخدوش کنند. تحلیل برآمده از روایات خاص برخی اماکن و همچنین قرار گرفتن سایر اماکن در زمره برخی اطلاقات و عمومات شرعی، اثبات کننده ویژگی ممتاز و فضیلت آن مکان ها برای تعظیم و اهتمام و پندآموزی مسلمانان از آن مکان هاست. هدف نویسندگان در این تحقیق شناخت حدود و ثغور ادله، و تبیین و تحلیل مبانی فقهی تعظیم و تعزیز این اماکن و گستره دلالی آن است و نیل به این مقصد در سایه توصیف و تحلیل گزاره های فقهی موجود در منابع فریقین با گرد آوری داده های کتابخانه ای میسر است که نتیجه آن، تبیین مبانی فقهی تعظیم و تعزیز این اماکن و استحباب ادای نماز در برخی و مشروعیت آن در سایر اماکن است
    کلیدواژگان: تعظیم و تعزیز، بازدید، اماکن صدر اسلام، فقه فریقین
  • محمدکاظم شاه آبادی* صفحات 29-56
    در فرضی که مکلف هزینه حج را دارد، ولی دینی بر ذمه اوست، آیا این دین در صورت های مختلف (مانند حلول، مطالب بودن، تاجیل و عدم آنها) مانع از وجوب حج است یا خیر؟ این فرض از لحاظ فقهی باید به صورت دقیق بررسی شود.نگارنده در این مقاله تلاش کرده که به روش توصیفی تحلیلی به این مسیله پاسخ دهد و بعد از بررسی اقوال فقها در این زمینه، جمع بندی و نتیجه گیری کند. اقوال مذکور بدین شرح است:مانعیت دین به صورت مطلق؛ 2. عدم مانعیت، مگر با حلول و مطالبه؛ 3. مانعیت، مگر با مهلت دار بودن بدهی؛ 4. مانعیت مگر در صورت وثوق به تمکن؛ 5. تخییر بین ادای حج و ادای دین؛ 6. تقدیم ادای دین.با استناد به روایات و سایر ادله تفصیلی، قول دوم و چهارم با اصلاحاتی پذیرفته، و بقیه اقوال رد شده است. علاوه بر این به واسطه بحث واژه شناختی لفظ استطاعت، به راهکار بهتری برای حل مسیله اشاره شده است که عبارت است از رجوع به معنای لغوی و عرفی استطاعت. در این صورت فروع مرتبط با موضوع استطاعت با سهولت بیشتری روشن خواهد شد.
    کلیدواژگان: حج، دین، حال، مطالب، استطاعت
  • داود حسینی* صفحات 57-84

    زیارت رسول خدا (ص) و ایمه معصومین (ع) از عباداتی است که برای آن آداب ویژه ای بیان شده است. یکی از این آداب غسل زیارت است که درباره آن دو قول وجود دارد. قریب به اتفاق فقیهانی که متعرض این موضوع شده اند، استحباب آن را قطعی یا اجماعی یا بلاخلاف شمرده اند و اندکی از فقیهان هم قایل به عدم استحباب آن شده اند.قایلین به استحباب به ادله مختلفی استناد کرده اند که عمده دلیل آنها روایات است. بخشی از این روایات به عموم و اطلاقشان دلالت بر استحباب غسل زیارت معصومین: دارند. اما بخش دیگری از روایات، روایات خاصی هستند که یا تصریح به سنت بودن غسل زیارت رسول خدا (ص) و ایمه معصومین (ع) دارند یا درباره زیارت معصوم خاصی توصیه به انجام دادن غسل قبل از زیارت از دور یا نزدیک می کنند.دلیل دوم قایلین به استحباب، سیره معصومین (ع) و سیره متشرعه متصل به عصر معصومین (ع) است. در مقابل قول شاذ و نادری وجود دارد که قایل به عدم استحباب غسل زیارت شده و ادله استحباب را تمام نمی داند.به نظر می رسد ادله استحباب غسل زیارت تمام است و غسل زیارت معصومین (ع) مستحب است.

    کلیدواژگان: غسل، غسل زیارت، مستحب، زیارت
  • سید مصطفی مناقب*، سید جلال رضوی زادگان صفحات 85-108

    زیارتنامه حضرت رضا (ع) که بین عوام مردم و خواص مشهور و در کتاب های حدیثی و معرفتی ذکر شده است، علاوه بر جایگاه خاص آن در ارتباط عاطفی بین امام و ماموم، به عنوان منبعی سرشار از آموزه های معرفتی در جنبه های گوناگون اعتقادی و اخلاقی شناخته می شود. اما با مراجعه به متون حدیثی ذکر کننده این زیارتنامه، در نگاه اول در موضوع ماثور بودن آن تردید می شود. با این وصف به لحاظ غیر فقهی بودن این حدیث (زیارتنامه)، به جایگاه و اعتبار حدیثی آن کمتر توجه شده است. ولی با توجه به قواعد حدیثی مانند برخی بررسی های سندی و رجالی، داب عالمان بر تسامح در ادله سنن، تاکید مولفان کتاب های زیارات بر استفاده از منابع معتبر، شهرت روایی و تلقی به قبول شدن طی قرون و بالاخره علو مضمون و قوت متن می توان بر اعتبار حدیثی این زیارتنامه و ماثور بودن آن دلیل اقامه کرد و با این اثبات عملا می توان بسیاری از زیارتنامه های اهل بیت: را نیز در عداد احادیث ماثور و مقبول قرار داد.

    کلیدواژگان: زیارت، زیارتنامه ماثور، اهل بیت(ع)، امام رضا(ع)، اعتبار
  • اصغر مولائی* صفحات 109-140

    مسیر هجرت امام رضا (ع) به ایران، به عنوان یک رویداد مهم سیاسی، فرهنگی و مذهبی از نشانه ها و معانی گوناگونی برخوردار است که می تواند در تبیین این محور فرهنگی برای جامعه ایرانی اسلامی مفید و موثر باشد. این محور فرهنگی شامل رویدادها، خاطره ها، آیین ها و آثار و برکات متعددی است که در طول قرن ها شیعیان و علاقمندان آن حضرت به آن توجه کرده اند.نشانه شناسی در محور فرهنگی هجرت امام رضا (ع) به ایران می تواند به بازشناسی، تحلیل و ارتقای آگاهی از ابعاد غنی فرهنگی این منظر بپردازد. توجه به فرهنگ، در این محور، با شناخت نمادهای رضوی می تواند زمینه سازی برای برنامه ریزی های توسعه مبتنی بر فرهنگ رضوی را آماده کند؛ ازاین رو هدف این پژوهش، بازشناسی و تبیین رابطه نشانه شناسی و فرهنگ رضوی است.نشانه های مربوط به فرهنگ رضوی شامل زیارت و نمودهای آن در مکان های مختلف، زیارتگاه ها و قدمگاه های مربوطه و... می شود. با به کارگیری نشانه ها و نمادهایی از قبیل دروازه های ورود و خروج امام رضا (ع)، سقاخانه ها، مراسم نقاره زنی و یادمان های فرهنگی می توان به تعمیق مناظر فرهنگی رضوی پرداخت. همچنین آیین های زیارتی، حرکت دسته های جشن و عزاداری منطبق بر این محورها در ایام و مناسبت های ویژه و توجه به معماری و شهرسازی اسلامی در این مسیر از مقیاس کلی سکونتگاه ها تا جزییات معماری می تواند در این راستا مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: هجرت امام رضا(ع)، مسیر آیینی، نشانه و نماد، معنا، فرهنگ رضوی
  • یوسف فتحی* صفحات 141-177
    کشورهای‎ اسلامی علی رغم داشتن مشترکات، به دلیل تمایزات متنوع آبستن نابسامانی، اختلاف، عدم همکاری و بی اعتمادی هستند. مقاله حاضر حج را به عنوان یک سرمایه اجتماعی، راه حل این مسایل دانسته و آن را در پیام های رهبری به حاجیان بررسی کرده است. نگارنده در این تحقیق، که برای کارگزاران حج کاربردی است، برای کشف مضامین سرمایه اجتماعی با روش تحلیل مضمون، همه پیام های رهبری به حاجیان را (از سال 1368 تا 1400) در پاسخ به این سوال که «آیا حج می تواند به عنوان سرمایه اجتماعی در حل مسایل کشورهای اسلامی کاربرد داشته باشد؟» مطالعه کرده است.یافته های تحقیق در قالب جدول های مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر و شبکه مضامین نشان دادند که حج: 1. یک شبکه روابط و انجمن داوطلبانه بین الملل اسلامی است؛ 2. برنامه های مشترک آن از عناصر مهم همگرایی و اعتماد سازی هستند؛ 3. عرصه تعامل و همبستگی جوامع اسلامی است؛ 4. عرصه شناخت و بازشناسی ملل اسلامی است؛ 5. منبع تولید قدرت است. از این مولفه های سازنده در دهه های اخیر با عنوان «سرمایه اجتماعی» نام برده می شود.
    کلیدواژگان: حج، اعتماد، همگرایی، روابط اجتماعی، سرمایه اجتماعی، آیت الله خامنه ای
|
  • Mahdi Dargahi *, Meqdad Dargahi, Meysam Dargahi Pages 7-28
    The jurisprudential bases of pilgrimage and respecting the favorite places of Muslims, which are reminders of the most important events of the beginning of Islam and enjoy dignity, are not very evident in the jurisprudence of the two sects because the Wahhabi missionaries are against visiting these places by Muslims - especially the places not referred to by specific narrations from the Prophet (peace be upon him) about the recommendation of praying there - they confuse Muslims’ minds during their periodical visits and deny the respect of these places. These behaviors cause visiting these places by Muslims to face some questions, such as: What are the jurisprudential bases of visiting and respecting these places? Are visiting and praying in places such as al-Masajid al-Sab'a (The Seven Mosques), Masjid al-Ijabah, Masjid al-Ghamama, Masjid al-Radd al-Shams, Masjid al-Jinn, Masjid al-Qiblatayn, and Masjid al-Baer-Eris known as heresy? The analysis of specific narrations about some places, as well as the inclusion of other places in the category of some Sharia applications and generalities, demonstrates the unique feature and superiority of these places for pilgrimage, as well as Muslims’ diligence and taking advice from them. This research was conducted with the aim of knowing the limits and gaps of evidence and explaining and analyzing the jurisprudential bases of pilgrimage and respecting these places and the areas of their implications. This objective is achievable by describing and analyzing the jurisprudential propositions available in different sources of the two sects by collecting library data, the result of which is to explain the jurisprudential bases of pilgrimage and respecting these places and the recommendation of praying in some of them and their legitimacy in some others.
    Keywords: pilgrimage, respecting, visiting, places related to the beginning of Islam, the Fiqh of the two sects
  • Mohammad Kazim Shah Abadi * Pages 29-56
    In the supposition of the pilgrim’s eligibility to afford the costs of Hajj pilgrimage while being in debt, this question arises: does the debt, in various scenarios, including the arrival of the due date, the creditor’s claim, the deadline of the due date, or the absence of these terms prevent the obligation of performing Hajj? This assumption must be carefully discussed in jurisprudence. In this article, the author attempts to answer this question in a descriptive-analytical method and summarizes and concludes the sayings of the jurists. These sayings are as follows: debt as an obstacle in an absolute form; 2. Non- obstacle except for due date and claim; 3. Obstacle except for a debt with a determined deadline; 4. Obstacle, except for the case of trust in wealth; 5. Choosing between performing Hajj and paying off the debt; and 6. the priority of solvency. Referring to narrations and other detailed proofs, the second and fourth statements are accepted with modifications, but the rest statements are rejected. In addition, due to the lexical discussion of the word “affordability”, a better way to solve the problem is pointed out, which is to refer to the literal and customary meanings of “affordability”. In this case, the subsidiaries related to “affordability” are clarified with more ease.
    Keywords: hajj, debt, Solvent, creditors, Affordability
  • Davood Hosseini * Pages 57-84

    Visiting the tombs of the Messenger of God (S) and the Infallible Imams (as) is one of the acts of worship for which special rites are stated. One of these rites is the pilgrimage bath (ghusl), about which there are two sayings. Almost all jurists who approve the recommendation of performing ghusl consider the recommendation definite, unanimous, or uncontroversial; while a few jurists find it not recommended. Those who believe in the recommendation cite various proofs, the main of which are narrations. Some of these narrations are for public and their applications indicate the recommendation for performing the ghusl for the pilgrimage of the tombs of the Infallibles (as). However, another part of the narrations are specific and either state the tradition of performing the ghusl for the pilgrimage of the tombs of the Messenger of God (S) and the Infallible Imams (as), or they recommend the performing of guhsl before the pilgrimage – of the tomb of a particular Infallible (as) –  from far distance or in person. The second reason for those who believe in the recommendation of performing ghusl is the sirah of the Infallibles (as) and that of the Sharia followers connected to the age of the Infallibles (as). On the contrary, there is a rare saying that performing the ghusl of pilgrimage is not recommended and it does not find the proof for the recommendation to be complete. It seems that the proofs of the recommendation of performing the ghusl of pilgrimage are complete, and it is recommended for the pilgrimage of the Infallibles’ shrines.

    Keywords: ghusl, the ghusl for pilgrimage, recommended (mustaḥabb), Pilgrimage
  • Seyed mostafa Managheb *, Seyyed jalal Razavizadegan Pages 85-108

    The pilgrimage script for Imām Riḍā’s shrine, which is well-known among the public and figures and can be found in hadith and epistemological books, not only holds a special place in the emotional relationship between the Imām (as) and his followers, but also is a rich source of epistemological teachings in various doctrinal and ethical aspects. However, referring to the hadith texts, including this pilgrimage script, at first sight, one may be doubtful about the effectiveness of this pilgrimage script. However, the status and validity of this pilgrimage script have received less attention due to its non-jurisprudential nature. While, according to hadith rules, such as some documentary and rijali studies, scholars’ call for tolerance in the arguments of traditions, the emphasis of the authors of the pilgrimage books on the use of reliable sources, the reputation of narrations and supposing their acceptance over the centuries, and the eminence of the content and strength of the text, one can refer to the narrative validity of this pilgrimage script and its effectiveness. Through this proof, many of the pilgrimage scripts for the Ahl al-Bayt (as) can be included among effective and acceptable hadiths.

    Keywords: Pilgrimage, effective pilgrimage script, Ahl al-Bayt (AS), Imām Riḍā (as), Validity
  • Asghar Molaei * Pages 109-140

    The route of Imām Riḍā’s hijrah to Iran, as an important political, cultural, and religious event, has various signs and meanings that can be effective in explaining this cultural route to Iranian-Islamic society. This cultural route covers numerous events, diaries, rituals, works, and blessings considered by the Shiites and the followers of the Imām (as) over the centuries. The semiotics of the cultural route of Imām Riḍā’s hijrah to Iran describes, analyzes, and promotes awareness about its rich cultural dimensions. Paying attention to culture, in this route, by recognizing the Razavi symbols, can pave the way for development planning based on Razavi culture. This study aims to review and explain the relationship between semiotics and Razavi culture. The signs related to Razavi culture include pilgrimage and its manifestations in different places, shrines, and qadamgāhs. By using signs and symbols such as the entrance and exit gates that Imām Riḍā (as) passed through, saqqakhanas (water fountains), timpani playing ceremonies, and cultural monuments, the Razavi cultural routes are deepened. Also, pilgrimage rituals, movement of the celebrating or mourning groups in line with these routes on special days and occasions, as well as paying attention to Islamic architecture and urban planning along this route-from the general scale of the settlements to architectural details-can be fruitful in this regard

    Keywords: Imām Riḍā’s hijrah, ritual route, sign, symbol, meaning, Razavi culture
  • Yousof Fathi * Pages 141-177
    Islamic countries, despite their commonalities, suffer from disorder, disputes, lack of cooperation and distrust due to their diversities. This article finds Hajj as a social capital for solving these problems and analyzes them in the Supreme Leader’s messages to the pilgrims during the time period of 1989–2021. In this research that is applicable to pilgrims, the author analyzes the messages by the thematic analysis method to discover the implications of this social capital to answer the question: is it possible to refer to Hajj as a social capital in solving the problems of Islamic countries? The research findings in the form of the tables of basic, organizing, and inclusive themes and the network of the themes showed that: 1. Hajj is a network of relations and an international Islamic voluntary association; 2. Common rites of Hajj are the important components of convergence and trust building; 3. Hajj is a ground for interaction and solidarity between Islamic nations; 4. Hajj is a ground for recognition and familiarity of Islamic nations; and 5. Hajj is a source of creating power. These creative components have been called “social capital” in recent decades.
    Keywords: hajj, Trust, Convergence, Social Relations, Social Capital, Ayatollah Khamenei